Wijngilde de Roemer

Kinrooi (B)

Binnenkort

  • Za 21-03 Wijnkeuring
  • Za 23-03 Praktijk snoeiles (10:00 uur)
  • Zo 07-04 Themales
  • Ma 08-04 Depot (19-20 uur)
  • Za 13-04 Champagneavond (19 uur)

Zoeken

Hoeveelheid nucleaire stof Californische wijn verdubbeld na kernramp Fukushima

De hoeveelheid cesium-137 in Californische wijnen is in 2011 kort na de kernramp in het Japanse Fukushima verdubbeld. Het nucleaire materiaal kwam vrij tijdens de ramp.

Na de kernramp nam Californië, net als meer staten en landen, maatregelen om te voorkomen dat het in het eten van mensen terecht zou komen. Bij wijn waren die maatregelen niet getroffen, melden de onderzoekers.

De hoeveelheid cesium-137 in de wijnflessen vormt geen gevaar voor de gezondheid, maar is toch verdubbeld, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bordeaux.

Onderzoekers konden de hoeveelheid achterhalen door gebruik te maken van een methode die wordt gebruikt om te achterhalen of een wijn 'vintage' is. De fles hoeft daar niet voor geopend te worden, zodat de fles geen waarde verliest voor verzamelaars.

De waarde cesium-137 in wijn nam vanaf de jaren vijftig alleen maar toe, doordat landen met nucleaire proeven begonnen. De laatste decennia neemt de waarde steeds meer af, doordat weinig landen nog nucleaire proeven uitvoeren.

Bron: NU.nl

Copyright © 2019. All Rights Reserved.