Wijngilde de Roemer

Kinrooi (B)

Binnenkort

  • Zo 03-02 4e beginnersles
  • Ma 04-02 Depot (19-20 uur)
  • Do 21-02 Keurgroep (G.W. wit)
  • Ma 04-03 Depot (19-20 uur)
  • Zo 10-03 Jaarvergadering

Zoeken

Waterslot overgelopen

Goed advies?

Bij het maken van wijn kreeg ik het advies om de mandflessen zo vol mogelijk te doen

"want dan kan er zo min mogelijk lucht/zuurstof bij de wijn en voorkom je oxidatie"

Pffff, ik zal nog eens een advies opvolgen. ;-)
Er was schijnbaar niet aan de zomer van 2018 gedacht en dat je wijn bijna nergens "koel" kunt zetten.
Nu zit er toch water bij de wijn, of is het wijn bij het water?

Waterslot

Benodigdheden voor het maken van wijn/bier/likeur

Voor het maken van bier, wijn en/of likeur zijn materialen nodig.
Wist u dat alle benodigdheden om zelf wijn, bier of likeur te maken te bestellen zijn bij onze magazijnmeester?

Bestellen via het Gilde

Via het gilde zijn deze produkten en materialen tegen aantrekkelijke tarieven te verkrijgen.

Lees meer...

Lid worden?

U bent geïnteresseerd in (vruchten)wijn - druiventeelt - likeur/Bier maken of u zoekt een vereniging waar kennis vergaren en gezelligheid samen gaan?
Er is als lid geen verplichting is om zelf ook bier of wijn te maken maar het natuurlijk wel mag.

Lees meer...

Tijd voor groot onderhoud

Hoe druiven snoeien in de winter?

Zodra de rustperiode van de druivelaar aanvangt, kuntjestarten met de onderhoudssnoei of Wintersnoei, is niet alleen essentieel voor het vormgeven.
We snoeien namelijk ook om een een weelderige oogst te krijgen. Als uw druivelaar buiten staat, kuntjebeter nog een maandje wachten met snoeien.

Zolang de plant nog blad heeft, is snoeien af te raden.
Druiven snoeien doe je vroeg in de winter, zodat er geen sap uit de snijwonden komt. Alleen als het overdag niet vriest en het droog is.

Lees meer...

Eerste wijndruiven geoogst

Eerste wijndruiven geoogst

Vanmorgen zijn tientallen mensen in de wijngaard van Franco Cadreva van "L'Uno coll altro" in de Bomerstraat aan de slag gegaan om de eerste wijndruiven te plukken. Franco wil er een eigen “Bollicini” van maken die hij later in zijn restaurant wil serveren. Dat er zoveel mensen werden ingezet, kadert ook in de visie van Franco: hij ziet zijn wijngaard als een gemeenschapscentrum waar mensen bij elkaar kunnen komen, waar iedereen warmte en liefde kan voelen, rust in nabijheid van de natuur. Anderzijds droomt hij van een exclusief educatief centrum waar iedereen kan leren hoe je van druiven lekkere “Bollicini” kan maken.
De druivenpluk verliep in samenwerking met De Kolibrie en Leefschool De UitvLinder. Franco zorgde voor muziek, drank en lekkere hapjes zodat het een mooi feest werd.

Bron: Internetgezet.be

Wijnbouw in Nederland floreert, maar wordt nooit echt winstgevend

Wijnbouw in Nederland floreert, maar wordt nooit echt winstgevend

Wijnbouw is een prachtige bezigheid, maar het is hard werken en je moet er in Nederland geen gouden bergen van verwachten. Ter gelegenheid van de Open Wijngaardendag laten we enkele ondernemers aan het woord over hun ervaringen met het uitbaten van een eigen wijnboerderij.
 

"Veel wijnboeren hebben dollartekens in hun ogen als ze eraan beginnen en die houden er snel weer mee op", zegt Peter Pels van Wijngoed Havelte. "Het is hard werken, je bent er dag en nacht mee bezig en moet er echt passie voor hebben."

Ook Leon Masselink van Wijngoed Montferland heeft al veel andere wijnboeren het bijltje erbij neer zien leggen. "Veel mensen onderschatten het enorm. Zelf moet ik toegeven dat ik er ook naïef ben ingestapt. Je hebt met veel investeringen te maken in het begin en het vermarkten is echt een vak apart. Je moet van de grond af een klantenkring opbouwen."

Daar komt nog bij dat het even duurt voordat je als wijnboer al je inspanningen vertaald ziet in de eerste harde munten. "Pas vijf jaar na aanplant kun je je eerste wijn oogsten", legt Masselink uit. "Bij rode wijn duurt het nog langer. Rendabel is het bijna niet te maken. Ik denk dat hooguit drie Nederlandse boeren er van kunnen leven." Peter Pels beaamt dat: "Wij zijn nu twaalf jaar bezig en pas dit jaar verwachten we voor het eerst winst te draaien."

Lees meer...

Nederlandse wijn is volwassen geworden

Bij wijn denkt men al snel aan een Italiaanse, Franse of Spaanse, maar ook in Nederland wordt er veel wijn gemaakt. En die is doorgaans goed van kwaliteit, vertellen experts aan NU.nl.

"De Nederlandse wijnbouw is volwassen geworden", zegt Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten. "Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen werd 92 procent van de wijnen minimaal als 'goed' beoordeeld. Dat is een grote verbetering ten opzichte van een aantal jaar geleden: toen haalde slechts 66 procent deze kwalificatie."

Vanaf de jaren zeventig zijn er weer meer wijngaarden in Nederland gekomen. "Vanaf het jaar 2000 is dit gegroeid naar zo'n 130 commerciële wijngaarden", vertelt Crone, die erbij zegt dat deze wijgaarden goede wijnen producren.  

"Het klimaat is milder geworden, wat een positieve invloed heeft op de wijn. De druiven zijn rijper en men ontwikkelt ook steeds nieuwe rassen, die ook sneller rijpen en bovendien resistenter zijn tegen ziektes als meeldauw." 

Lees meer...

Fruit & wijn, Wijn & Fruit

Themales 24 september 2017

Volgens ons jaarprogramma gaan we de thema les, voor de leden, van 24 september invullen met een les over rosé wijnen en het proeven/keuren hiervan.
Hiervoor hebben we een 6 tal mooie wijnen ingekocht welke u mag proeven en beoordelen. Rosé is in het algemeen nogal fruitig.
Geuren en smaken bestaan voor een groot deel uit herinneringen, om deze in stand te houden moeten we regelmatig de verschillende reuken en smaken vernieuwen.
Daarom zullen we naast de wijn ook fruit serveren, zodat u zelf de link kunt leggen en uw herinneringen kunt opfrissen.
 
Tot zondag 24 september om half 10 in de kantine.


Kaarsen in de wijngaard

Peer: In de Bomerstraat heeft de uitbater van L'Uno coll' Altro vorig jaareen wijngaard van 1 ha aangelegd. Maar een wijngaard verdraagt geen vriestemperaturen, en omdat men voor komende nacht een temperatuur van - 2°C verwacht, zou dat nefaste gevolgen kunnen hebben voor de verdere groei van de druiven.

Lees meer...

Lambert Smeets

Themales wijn en spijs

Zoals al in “De Roemer” is aangekondigd staat de themales op 11 december a.s. in het teken van wijn en spijs gegeven door Lambert Smeets.

Wat kunt u Zondag 11 december verwachten:

Lees meer...

Groot wijnmuseum opent in Frankrijk

In Frankrijk opent woensdag 01-06-2016, een groot museum over wijnen. Museum La Cité du Vin (stad van de wijn) staat in de Franse stad Bordeaux.

Het museum telt tien verdiepingen en is in zeven jaar gebouwd. In totaal heeft de ontwikkeling meer dan 80 miljoen euro gekost. Het gebouw is ontworpen door de architecten Anouk Legendre en Nicolas Desmazières.

Lees meer...

Wijn in plaats van melk

Jean-François Baele in Bovesse (provincie Namen) deed de koeien weg op de familieboerderij, tien jaar geleden, toen hij 23 was. Hij maakte er een succesvol wijnbouwbedrijf (Domaine du Ry d’Argent) van.
Nu produceert hij op 13,5 hectare allerlei wijnen zoals de Ry d'Argent, 145.000 flessen per jaar, die ook prijzen wint.

Lees meer...

Uitslag wijnkeuring 2016

De wijnkeuring is elk jaar weer en spannen gebeuren. De inspanningen die in de wijngaard en kelder gedaan zijn halen dan het daglicht en mogen aan de wereld getoond worden. Zullen de proevers of keurmeesters net zo tevreden zijn dan de maker zelf?
Tijdens de wijnkeuring van 18 juni j.l. vielen de volgende personen in de prijzen.

Lees meer...

Demonstraties op Openluchtmuseum Eynderhoof

Leden van Wijnmakersgilde de Roemer verzorgen regelmatig demonstraties in Openluchtmuseum Eynderhoof

Op de onderstaande data worden er delen van het wijnmaken behandeld.
Het echt leren wijnmaken kunt u natuurlijk het beste bij ons gilde ;-D
Informatie over de cursus is hier te vinden.

Lees meer...

Nederlanders dronken minder wijn in 2015

Nederlanders zijn minder wijn gaan drinken. De Nederlandse wijnconsumptie is in 2015 met 3,3 procent afgenomen ten opzichte van 2014 naar 3,3 miljoen hectoliter, blijkt uit cijfers van de internationale wijnorganisatie OIV.

Wereldwijd is de wijnconsumptie toegenomen met 0,4 procent.

Lees meer...

Proeverij van Wereldwijnen

Leuke verrassingen bij de proeverij van de Chardonnay wereldwijnen.
Ook nu bleek maar weer dat de duurste wijn niet altijd de waardering van de meeste proevers kon krijgen.

Lees meer...

Themales "Wereld wijnen"

Iedereen van het gilde is van harte welkom, ook de beginners.
Datum: zondag 03 april
Aanvang 9.30 uur
Breng zelf wel een pen mee.

Lees meer...

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur in de sportschool

Een onderzoek aan de universiteit van Alberta in Canada laat maar weer eens zien hoe gezond een glas rode wijn kan zijn. Het onderzoek, geleid door Jason Dyck, heeft aangetoond dat een glas rode wijn hetzelfde resultaat geeft, als een uur in de sportschool aan de gewichten hangen.

Lees meer...

Amsterdam krijgt eigen wijngaard

In Amsterdam komt een wijngaard waar iedereen voor 225 euro een eigen stuk grond kan kopen.

Dat schrijft Het Parool zondag.

De vier initiatiefnemers, drie Amsterdammers en een Hagenaar, hopen dat ze de wijngaard van 1200 vierkante meter in het voorjaar van 2016 kunnen aanleggen bij Amsterdam Sloterdijk.

Zij wijzen erop dat, ondanks minder zonuren dan in Zuid-Frankrijk, er volop wijn wordt gemaakt in ons land. Volgens Tycho Vermeulen, één van de initiatoren, komt het door de nieuwe rassen die zijn ontwikkeld. "Die zijn speciaal voor koudere klimaten. Door rassen te kruisen zijn er nu druiven die eerder rijpen en minder zonderuren nodig hebben."

Lees meer...

'Een groot glas wijn drinken maakt aantrekkelijker'

Onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat het drinken van een groot glas wijn een persoon voor een ander aantrekkelijker maakt

Lees meer...

Copyright © 2018. All Rights Reserved.